IX.
TIE(D)

The TIE(D)) project was made as an entry for the Get Real/Real Self exhibition during the Arnhem Mode Biennale 2011 (Museum Arnhem, Joke Robaard and Giene Steenman).

I researched the wearing of a neck tie.

Exhibition text: (NL)

De verschuivende werkelijkheid van alledaagse kleding en gewoontes. Sinds de jaren zestig is real een terugkerend begrip in de mode. Om de vijf tot zeven jaar roepen modetijdschriften dat het nú tijd is voor echte kleren. Waarbij ‘echt’ vertaald wordt naar functioneel. Het icoon van echtheid is de parka of regencape. Een archetypisch kledingstuk, waarmee iedereen bekend is, aldus modeontwerper Helmut Lang. Hij nam in 2000 de parka als vertrekpunt voor zijn collectie. De parka is cyclisch als de mode zelf, maar wordt nu geduid als een teken van deze tijd. We willen ons beschermen en camoufleren. Het is crisis. Get real! Tom Wolfe bevraagt in 1976 het real self. We zien mode als een etalage waaruit we items kiezen die ons ‘zelf’ uitdrukken. Maar het omgekeerde kan ook waar zijn: dat onze psyche gevormd wordt door mode en andere invloeden van buitenaf.  Get real / Real self, is het best te zien als een redactionele constructie, die aan de hand van kledingstukken, teksten, foto’s en planten de relatie tussen mode en taal onderzoekt. 

De tentoonstelling is samengesteld door kunstenaar Joke Robaard (1953) i.s.m. kunstenaar/art director Giene Steenman (1962).