XXI.
THE BOTANICAL TANNERY

Toen ik jaren geleden op de techniek van het plantaardig looien stuitte wist ik direct: op deze manier wil ik mijn huiden verduurzamen. Dat een huid verduurzaamd is met de planten en bomen die hem tijdens zijn leven hebben omringd heeft in mijn ogen heeft iets heel existentieels. Die diepgang van het materiaal leder spreekt mij daarom zo aan; het gaat over de plaats waar geleefd is en hoe dit een identiteit genereert.

Leder wordt van oudsher gelooid door een huid bloot te stellen aan plantaardige grondstoffen (z.g. looistof). Door het gebruik van deze plantaardige grondstoffen is in het leder een reflectie van het landschap waarin het gemaakt is te zien. Deze manier van looien levert een uniek, levendig leder op. Het gebruik van plantaardige grondstoffen is sinds de Industriële Revolutie vervangen door de meer milieu belastende grondstof: Chroom, omdat dit het looiproces aanzienlijk versnelde. Helaas is het tijdrovende, traditionele plantaardige looien in Nederland hierdoor uitgestorven. Daarmee is ook de reflectie van het landschap uit het leder verdwenen. Dit wil ik terugbrengen. Want veel bomen en planten die ons nu omringen zouden kunnen worden ingezet in de looierij. Om dit te kunnen doen is veel in vergetelheid geraakte kennis en kunde over plantaardig looien nodig. Deze vergeten kennis en kunde ben ik aan het opzoeken en tot een coherent geheel aan het vormen. Met deze kennis experimenteer ik in mijn eigen looierij: mijn Taxidermisch Laboratorium. Zodoende ben ik bezig ik de diversiteit en toepasbaarheid van lokale plantaardige looistoffen anno 2017-2018 in kaart te brengen.

Je kunt mijn onderzoek ook volgen op Instagram 

Heb jij misschien zelf informatie of ideeën over het looien van leder met lokaal plantaardig materiaal? Daar ben ik benieuwd naar! Laat het mij weten via: info@amberveel.com

 

I find it regrettable that a lot of knowledge about vegetable leather tanning has been forgotten since the Industrial Revolution. With my 'Botanical Leather Tanning' project I examine the scope and diversity of local vegetable leather tanning agents, to bring them back to life. And to show the vivid, scenic properties of vegetable tanned skins.

 

Dit onderzoeksproject wordt mede mogelijk gemaakt door: